Frissítve: 2022.07.26.

Ecuador biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott kockázatot rejtő országok listáján található.

Az Ecuador északi részén fennálló általános biztonsági helyzet miatt – a halaszthatatlan eseteket leszámítva – nem javasoljuk a kolumbiai határ 20 kilométeres zónájába történő utazást, kivéve a hivatalos határátkelőhelyet Tulcán városnál,. Esmeraldas, Carchi és Sucumbíos megyékben – a 20 kilométeres övezeten kívül is – fokozott elővigyázatosság javasolt szervezett bűnözői tevékenység miatt. Hasonló okokból szintén fokozott elővigyázatosság javasolt Guayaquil városában (különösen az Avenida Portete de Tarquí sugárúttól délre eső részen). 

Ecuador amazóniai részén, a perui határ közelében Tiwintza kantonban (Morona Santiago) és El Pangui kantonban (Zamora Chinchipe) – az aknamentesítési erőfeszítések ellenére is – elfordulhatnak taposóaknák, így a halaszthatatlan eseteket leszámítva nem javasoljuk az utazást.

A szervezett bűnözői csoportok tevékenysége, valamint az utcai bűnözés miatt az ország többi részén is kellő körültekintés mellett javasolt az utazás.

Felhívjuk az ország hegyvidéki területeit látogató turistákat, hogy előzetes tájékozódás után, megfelelő felszerelésben, lehetőleg helyi túravezetővel vágjanak neki a hegymászásnak. Amellett, hogy a ritka levegő miatt a mászás rendkívül megterhelő, a többezer méteres magasságon az időjárás pillanatok alatt megváltozhat, s a leszálló felhők miatt hirtelen lehetetlenné válik a tájékozódás.

Földrengések, vulkánok

Ecuador tektonikai szempontból földrengésveszélyes terület. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente száz-kétszáz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Ecuador területén jelenleg mintegy harminc működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak.

Jelenleg is aktív a Tungurahua, a Reventador, a Sangay, a Cayambe és a Cotopaxi vulkán. Kérjük utazás előtt tájékozódjanak az Ecuadori Geofizikai Intézet honlapján.

Belpolitikai helyzet

Az ország belpolitikai helyzete viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő általában békés, esetenként erőszakos utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok. Ezeket javasolt elkerülni.

Terrorizmus

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony. Külföldiek Esmeraldas, Carchi, Sucumbios, valamint Orellana megyékbe  történő utazása veszélyes lehet a kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte és kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége miatt. Közbiztonság szempontjából a legveszélyesebb terület a kolumbiai határ mentén elterülő megyék, ahol felfegyverzett csoportok tevékenykednek. A terület az emberrablás szempontjából magas kockázatú térségnek számít. A veszélyeztetettebb területek közé tartozik Guayaquil város és környéke is.

Bűnözés

Ecuador területén mind az erőszakos, mind a nem erőszakos bűnözés formái előfordulhatnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban - és kell különös óvatosságot tanúsítani. Szórakozóhelyeken és környékükön a külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori. Az utcai bankautomaták használata helyett az őrzött bankfiókokban vagy bevásárlóközpontokban lévő, automaták használata javasolt.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver, vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.) Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (például gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása minimális. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat.

 

A legfrissebb információkat az ecuadori biztonsági helyzetről megtalálja a KKM Konzuli Szolgálat oldalán:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ecuador