Figyelem! A Quitótól 70 kilométerre északkeletre található Cayambe vulkán erősödő aktivitását mérik a szakemberek. Középtávon nem kizárt a vulkán kitörése. Javasoljuk, hogy a térségbe készülők megfelelő körültekintéssel tájékozódjanak utazásuk előtt.

***

A 2016. áprilisi 7,8-es erősségű földrengés hatására Ecuador tengerparti vidékein súlyos helyzet alakult ki. Guayaquil-ben és az attól északra fekvő településeken és üdülőhelyeken rendkívül súlyos károk keletkeztek, Pedernales szinte teljesen megsemmisült, Portoviejo épületeinek jelentős része összeomlott vagy megsérült. A tönkrement utak és épületek egy részének helyreállítása a mai napig tart, egyes helyeken továbbra sem teljes a víz- és az áramellátás.

Javasoljuk, hogy a térségbe tervezett utazás előtt tájékozódjanak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Ecuador Sucumbios tartományt, illetve az ország Kolumbiával határos vidékét a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta.

A Cotopaxi vulkán aktivitása csökkent, a rendkívüli állapotot a hatóságok megszüntették, a Cotopaxi Nemzeti Park egy része újra látogatható.

A legfrissebb információk az Ecuadori Geofizikai Intézet Cotopaxi honlapján, spanyol nyelven érhetők el.

Felhívjuk az ország hegyvidéki területeit látogató turistákat, hogy előzetes tájékozódás után, megfelelő felszerelésben, lehetőleg helyi túravezetővel vágjanak neki a hegymászásnak. Amellett, hogy a ritka levegő miatt a mászás rendkívül megterhelő, a többezer méteres magasságon az időjárás pillanatok alatt megváltozhat, s a leszálló felhők miatt hirtelen lehetetlenné válik a tájékozódás.

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony, mindazonáltal a közbiztonság általában véve rossznak mondható. Külföldiek Sucumbios, Orellana, Carchi, valamint Esmeraldas tartományokba történő utazása különösen veszélyes (kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte, kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége). Közbiztonság szempontjából a legveszélyesebb terület a kolumbiai határ mentén elterülő Sucumbios tartomány, ahol felfegyverzett csoportok tevékenykednek. A terület az emberrablás szempontjából magas kockázatú térségnek számít. A veszélyeztetettebb területek közé tartozik Guayaquil is.

A településeken utcai demonstrációk, tüntetések, útlezárások esetén javasolt azokat elkerülni, mert ezeket a hatóságok rendszerint könnygáz és vízágyúk bevetésével oszlatják.

Ecuador területén mind az erőszakos, mind az erőszak nélküli bűnözés formái igen gyakran előfordulnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban (Panecillo, El Tejar, Parroquia San Sebastian, Av. Cristóbal Colón y Gonzalez Suarez városrészek) és Guayaquilban (repülőtér, La Bahia, Cerro del Carmen városrészek)  kell különös óvatosságot tanúsítani. Külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver, vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.) Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (pl. gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása minimális. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat. (A hatóságok gyakran szemet hunynak e jelenségek felett, melyek megakadályozására amúgy sem lennének képesek a jelenlegi körülmények között).