Az ország belpolitikai helyzete a jelen pillanatban viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok.

 
Ecuador tektonikai szempontból földrengésveszélyes terület. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente 100-200 a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Ecuador területén jelenleg mintegy 30 működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak. Az ország pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé a vulkáni tevékenységet figyelő előrejelző rendszer megfelelő kiépítését, így azok kitörése általában váratlanul éri a hatóságokat.

Jelenleg is aktív a Tungurahua, a Reventador, a Sangay, a Cotopaxi és a Fernandina vulkán (utóbbi: Galápagos-szigetek). 

Biztosítás

Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Ecuadorra is.

Közlekedés

A szárazföldi közlekedés biztonsága erős kívánnivalókat hagy maga után, különösen az esti és az éjszakai órákban. A távolsági tömegközlekedésben résztvevők gyakran célpontjai olyan köztörvényes bűncselekményeknek, mint rablás és szexuális zaklatás. Az úthálózat minősége rendkívül rossz, a közlekedési szabályok betartása esetleges. Az esőzések a hegyvidéki zónákban gyakran okoznak földcsuszamlást, az alacsonyabban fekvő területeken pedig árvizet. A hegyek között gyakran erős köd nehezíti a közlekedést.

Időjárás, természeti katasztrófák

Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26, esős időszak: januártól szeptemberig). 
Az egyenlítői hatással enyhített magashegyi klíma jellemző a Sierra és Andok térségében: 13-22 C, esős időszak: november-április.

Galápagos-szigetek: mérsékelt klíma, 22-32 C. 

Figyelmeztetések

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Sucumbios tartomány, illetve az ország Kolumbiával határos vidéke utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségekkategóriájába tartozik.

Kokatea

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.