Bus Szilveszter helyettes államtitkár június 30-án Quitóban folytatott tárgyalásokat; látogatása az első magyar vezetői szintű kapcsolatfelvételnek tekinthető a május végén hivatalba lépett új ecuadori kormánnyal. A kormányzati találkozók célja a kétoldalú kapcsolatok új pályára állítása és a közös együttműködési projektek előmozdítása volt.

A helyettes államtitkár Humberto Jiménez Torres külkereskedelmi miniszterhelyettesnek tájékoztatást adott a magyar külgazdasági teljesítményről, az azt támogató, 2014-ben jelentősen megújított intézményrendszerről, valamint hazánk latin-amerikai kapcsolatfejlesztési törekvéseiről. Magyarország eredményeit és általában a közép-európai potenciált bemutatva szorgalmazta, hogy a ProEcuador nevű nemzeti kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési ügynökség nyisson regionális irodát Budapesten. Elmondta, hogy tavaly a kedvezőtlen külső tényezők, például a brazil gazdaság lassulása ellenére is 3 %-kal sikerült növelnünk a térségbe irányuló magyar exportot, s az a célunk, hogy ezt a trendet kivetítsük a fejlődő magyar-ecuadori kereskedelmi forgalomra is. Bus Szilveszter kérte az ecuadori felet, hogy közös erőfeszítésekkel mozdítsuk elő a kétoldalú kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény mielőbbi létrehozását, mert az az üzleti körök felé is pozitív üzenetet közvetítene. Ugyancsak kérte a miniszterhelyettes támogatását ahhoz, hogy mihamarabb érdemi eredmények szülessenek a vízgazdálkodás, az információtechnológia, a városfejlesztés, a megújuló energiák és az olajipar tekintetében.


tn231c0.jpg   Fotó: KKM

 

A nemrégiben kinevezett Carlos Játiva Európáért és Észak-Amerikáért felelős helyettes államtitkár első külföldi vendégeként fogadta Bus Szilvesztert, akivel áttekintették a magyar-ecuadori kapcsolatok teljes spektrumát, valamint egyes nemzetközi kérdéseket. A partner hangsúlyozta: Ecuador nagyra értékeli és komoly jelzésnek tekinti, hogy Magyarország 2015-ben újranyitotta nagykövetségét Quitoban. Ez lehetőséget, egyben versenyelőnyt biztosít Magyarország számára az ecuadori és a térségbeli kapcsolatfejlesztésben. Bus Szilveszter helyettes államtitkár biztosította Carlos Játivát, hogy hazánk minden területen kész az új ecuadori kormányzattal való együttműködésre.  Megerősítettük, hogy várjuk az ecuadori külügyminiszter magyarországi látogatásának megvalósulását. Bus Szilveszter értékelte a magyar-ecuadori kapcsolatokat, és ez alkalommal is támogatást kért a szerződéses keretek szélesítéséhez, valamint konkrét szektorokban a magyar gazdasági szereplők ecuadori üzleti törekvéseihez. A partner érdeklődésére helyettes államtitkárunk tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország miként látja migrációs kérdéskört és az Európai Unión belüli folyamatok alakulását.

A Diego Vintimilla ismeretfejlesztési és ösztöndíjprogramokért felelős helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésen az ösztöndíjas kapcsolatokat, valamint a tudományos-technológiai és a közvetlen egyetemközi együttműködés bővítésének lehetőségeit érintették. A partner köszönetét fejezte ki az ecuadori fiataloknak biztosított Stipendium Hungaricum ösztöndíjak 75-re történt megemeléséért. Elmondta, hogy erős az ecuadori szándék a Magyarországgal való oktatási-tudományos kapcsolatok fejlesztése iránt, amely elismerése hazánk teljesítményének és státuszának ezeken a területeken.

Bus Szilveszter találkozott Mauricio Rodas Espinel Quitó polgármesterrel is, akivel a két főváros közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeit tekintették át. Quito dinamikus és az újszerű megoldásokra nyitott vezetése komoly érdeklődést tanúsít az okos város megoldások és technológiák iránt, s ez adhatja a Budapesttel, illetve az ottani gazdasági szereplőkkel való kapcsolatfejlesztés fókuszát.

(KKM)