Magyarország másodízben vehetett részt a Csendes-óceáni Szövetség csúcstalálkozóján, amelyen Bus Szilveszter helyettes államtitkár képviselte hazánkat.

A Szövetség 2015-ben biztosította a megfigyelői státuszt Magyarországnak, elismerve a déli nyitás stratégia keretében a latin-amerikai térség irányában kifejtett aktivitásunkat is.  A dinamikus gazdasággal rendelkező négy tagország - Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru -  elnökeinek, kormánytagjainak l és a megfigyelő államok magas rangú képviselőinek részvételével a kolumbiai Cali-ban megtartott tanácskozás célja a regionális együttműködés erősítése és a megfigyelő országokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzése volt. A csúcstalálkozó ezúttal a kereskedelem, nemzetközi piacra lépés, a tőkeáramlás és a befektetések kérdéskörét állította fókuszba.

Bus Szilveszter a tanácskozáson elmondott felszólalásában ismertette Magyarország latin-amerikai kapcsolatfejlesztési törekvéseit és az elmúlt három évben elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy hazánk, Európa egyik legsikeresebb gazdaságával rendelkezve, az általa nyújtott biztonságra és stabilitásra is építve minden területen kölcsönösen előnyös együttműködést kínál a Szövetség tagjainak.

Rámutatott arra, hogy a limai és a bogotái nagykövetség megnyitásával immáron a Csendes-óceáni Szövetség mind a négy tagországában állandó diplomáciai képviselet formájában leszünk jelen. Elkötelezettségünk további jeleként a tavalyi csúcstalálkozón hazánk azon kevés megfigyelő ország közé tartozott, amelyek konkrét felajánlást tettek az érdemi együttműködés előmozdítása érdekében.

Tagországonként kettő-kettő, tehát összesen nyolc ösztöndíjas helyet ajánlottunk fel a vízügyi mérnökképzés területén, amelyet a Szövetség kivételesen értékes hozzájárulásként értékelt. Bus Szilveszter elmondta azt is, hogy hazánk szolidaritással tekint a Csendes-óceáni Szövetség tagországait az elmúlt időszakban ért természeti katasztrófákra, s ennek jeleként a perui pusztító árvizek után egy mobil víztisztító berendezést adományoz, amely hamarosan már a helyszínen tudja segíteni a helyi lakosságot.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy miközben Kolumbia átveszi a Szövetség soros elnökségét, Magyarország a Visegrádi Csoport elnöki tisztét fogja betölteni a következő egy évben. Ez lehetőséget teremt a két térség közötti kapcsolatokra fordítandó figyelem növelésére is. Terveink szerint a 3. Magyarország-Latin-Amerika Fórum keretében, ez év második felében Budapesten régió-közi szakértői tanácskozásra fog sor kerülni a technológia- és tudás-transzfer témakörében. 

A csúcstalálkozó alkalmával Bus Szilveszter rövid megbeszélést folytatott María Ángela Holguín kolumbiai külügyminiszterrel is, aki megköszönte Magyarország elkötelezettségét és aktivitását, valamint  jelezte, hogy várakozással tekint a bogotái magyar nagykövetség megnyitása utáni szorosabb együttműködés elé.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)