Frissítve: 2022.07.26.

Az aktuális COVID-helyzetről és a kapcsolódó utazási tanácsokról az alábbi linken tájékozódhat: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ecuador

A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő részeken pedig trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tévő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre, a legközelebbi kórház kb. 1000 km-re található.

A dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében. 

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Ecuadorban 2016 januárjáig összesen 17 esetben igazolódott be a fertőzés. 

Az ecuadori kormány megelőző intézkedések bevezetését írta elő az ország egész területén, illetve az egészségügyi intézményeket a gyanús esetek jelentésére kötelezte. 

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. 

Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. 

A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Az Ecuadorba utazók és a lakosság a fertőzés jellegéről és az aktuális helyzetről a www.salud.gob.ec/zika honlapon tájékozódhat, aminek tanulmányozását javasoljuk a magyar turistáknak is.  

Felhívjuk állampolgárainak figyelmét, hogy amennyiben ecuadori utazásuk előtt sárgalázzal fertőzött országokban – Brazília, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Uganda – jártak, illetve amennyiben Ecuador amazóniai térségébe terveznek utazni, az országba való belépésük előtt legalább tíz nappal be kell oltatniuk magukat sárgazláz ellen és az oltási könyvet az országba való belépéskor fel kell mutatni.